Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Endermologie

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage waarbij de druk in het onderhuids bindweefsel verminderd. Stofwisseling en doorbloeding neemt toe, waardoor afvalstoffen beter worden uitgescheiden.

Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs voor de toepassing van endermologie (LPG) bij lipoedeem of lymfoedeem. Deze relatief nieuwe techniek past verschillende rollende en knedende bewegingen toe die een positief effect lijken te hebben op het huid- en vetweefsel.

De cellulitus huid bij vrouwen met lipoedeem lijkt te verbeteren door endermologie behandeling. Daarnaast zorgt het voor ontspanning, drainage en versteviging. Men neemt aan dat de vetafbraak verbetert en collageen- en elastineproductie wordt gestimuleerd.

Wetenschappelijk onderzoek
Zoals eerder al benoemd is er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs voor deze behandeling en ook wordt het niet aanbevolen in de richtlijn lipoedeem of lymfoedeem. Er zijn enkele casestudies verricht en kleinschalige onderzoeken door studenten. Uit deze onderzoeken blijkt dat klachten zoals pijn, zwelling en vermoeidheid sterk vermindert of zelfs laat verdwijnen bij vrouwen met lipoedeem (Stams, R.M.J. 2013) (Bacci, P.A. Endermologie-LPG systems after 15 years Boek Cellulite – Pathophysiology and treatment.)

LOF is van mening dat een behandelmethoden best effectief kan zijn, ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. In de dagelijkse praktijk merken we dat een aantal vrouwen baat heeft bij de behandeling met LPG. Daarom hebben we besloten de behandeling wel aan te bieden. We kunnen de behandeling echter niet declareren als fysiotherapie, er is immers geen wetenschappelijk bewijs voor. Wilt u toch graag ervaren wat LPG/endermologie voor u kan betekenen? Dan kunt u de keus maken om de behandeling zelf te betalen. Een behandeling endermologie bij LOF kost 50 euro voor een half uur.

Wat zeggen onze clienten over LPG?
“De pijn in mijn benen werd echt minder na een paar behandelingen.”
“De huid voelt prettiger en strakker aan sinds ik de LPG behandeling gehad heb.”
"Ik heb minder harde plekken in mijn bovenbenen sinds ik behandeld ben met LPG."