Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Zorgverzekering 2019: 3 tips!

13 december 2018

Het kiezen van de juiste zorgverzekeraar is altijd lastig. Daarom geven we je graag wat tips mee.

Tip 1: Kies de juiste verzekeringsvorm
Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen tussen twee vormen: restitutie en natura. 

Restitutiepolis
Je kan zelf je zorgverlener of arts kiezen, hier ben je compleet vrij in. Gemaakte kosten worden vergoed door je verzekeraar. Eventueel met aftrek van je eigen risico.

Naturapolis
Je verzekeraar heeft zelf een lijst met zorgverleners en artsen waar je gebruik van kunt maken. De partijen sluiten onderling contracten af. Ga je naar een zorgaanbieder die niet op de lijst staat? Dan krijg je waarschijnlijk slechts een deel of zelfs niets vergoedt.

De naturapolis is vaak iets goedkoper dan de restitutiepolis, omdat je in dat geval naar een zorgverlener of arts gaat waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Zorgaanbieders die contracten hebben afgesloten met de zorgverzekeraar dienen vaak de declaratie voor jou in bij de verzekeraar. Hebben beide partijen geen contract met elkaar? Dan moet jij als verzekerde vaak zelf de declaratie indienen. Dit kan bij de meeste verzekeraars tegenwoordig met een handige app.

Tip 2: Let op dat je niet oververzekerd raakt
Als je oververzekerd bent, heb je dekkingen gekozen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Maar je betaalt daar wel voor. Zonde van je geld. Je bent mogelijk zelfs voordeliger uit als je een beperkte aanvullende dekking of zelfs enkel een basisverzekering kiest.
 
Voorbeeld
Je besluit een aanvullende fysiotherapieverzekering af te sluiten. Dan krijg je de kosten voor alle behandelingen vergoed. Echter, sommige mensen hebben al een chronische machtiging uit het voorgaande jaar, waardoor de behandeling niet meer uit de aanvullende verzekering vergoedt wordt, maar uit de basisverzekering. Dan betaal je wel de aanvullende premie, maar maak je geen gebruik van de behandelingen uit het aanvullende pakket.
Je moet hierbij uiteraard wel rekening houden met onverwachte kosten, in deze context bijvoorbeeld ineens last van je rug krijgen waardoor je gebruik zou willen maken van reguliere fysiotherapie. Deze kosten kunnen dan weer hoog oplopen. Als je dit risico kan dragen, is het daarom te overwegen om een lage of gewoon geen aanvullende verzekering te nemen. Hiermee bespaar je dan weer vele euro's waardoor je eventuele extra behandelingen fysiotherapie zou kunnen opvangen. Als je het risico niet kunt dragen is het soms verstandiger om gewoon aanvullend bij te verzekeren.

Tip 3: Overweeg om je eigen risico aan te passen
Als je een zorgverzekering afsluit, heb je standaard een eigen risico. Voor 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 385. Dit bedrag trekt de zorgverzekeraar af van eventuele zorgkosten die je vergoed krijgt. Het eigen risico kun je zelf verhogen, tot maximaal € 885. 
Door het verhogen, gaat je zorgpremie omlaag. Je ontvangt eigenlijk een soort beloning, omdat je bereid bent meer uit eigen zak te betalen als je zorg nodig hebt. Dit kan een handige manier zijn om je premie te verlagen. 

Bedenk dus goed of je komend jaar zorg nodig gaat hebben. Is de kans groot? Kies dan een laag eigen risico. Is de kans klein? Overweeg dan om je eigen risico te verhogen en zorg dat je iets achter de hand houdt als er toch iets gebeurd. Als je een chronische machtiging hebt voor bijvoorbeeld lymfoedeem, dan worden de meeste behandelingen vergoedt uit de basisverzekering. Dit soort behandelingen gaan van het eigen risico af. Ook Therapeutisch Elastische Kousen gaan eerst van het eigen risico af. Weet je zeker dat je komend jaar nieuwe kousen moet en ook een aantal behandelingen uit de basisverzekering vergoedt worden, dan is het vaak verstandiger om het eigen risico zo laag mogelijk te houden.

Tussentijds wisselen van zorgverzekering
Officieel kun en mag je maar één keer per jaar veranderen van zorgverzekeraar. Dit moment ligt rond de jaarwisseling, nu dus! Maar raak je je baan kwijt? Of besluit je zelf uit loondienst te gaan? Dan liggen je behoeftes misschien heel anders en wil je een andere zorgverzekeraar.
Sommige verzekeraars gaan hier coulant mee om. Zeker als je nu de collectiviteitskorting van je oud-werkgever moet missen. Je kunt een verzoek indienen om je verzekering voortijdig op te zeggen, maar je verzekeraar mag je aan je contract houden.

Per jaar maakt LOF tariefafspraken met de meeste zorgverzekeraars. In het geval uw zorgverzekeraar geen contract met ons heeft afgesloten, of indien u niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, hanteren wij particuliere tarieven.