Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is sinds 2008 een specialisatie binnen de fysiotherapie. De rol van de oncologiefysiotherapie binnen de oncologische (na)zorg wordt steeds belangrijker. Het bewijs dat het belang van bewegen benadrukt zowel voor, tijdens als na de medische behandelingen in verband met kanker stapelt zich op, 

Kennis en kunde van de oncologiefysiotherapeut
De zorg voor de oncologische patiënt is veelal complex en vergt dan een multidisciplinaire aanpak. De oncologiefysiotherapeut heeft specifieke kennis van de fysieke problematiek die tijdens en na de curatieve behandeling kan ontstaan. Conditieverlies en chronische vermoeidheid zijn hiervan veelvoorkomende verschijnselen. De oncologiefysiotherapeut heeft tevens kennis van mogelijk bijkomende psychische - en sociaal-maatschappelijke problemen en vervult hierin een signalerende rol.

Behandeling door de oncologiefysiotherapeut
Oncologiefysiotherapeutische behandeling van ontstane klachten kan zowel tijdens als na de curatieve fase plaatsvinden en heeft als doel het herstellen van lokale en algemene mobiliteit, kracht  en het verbeteren van de conditionele factoren of de begeleiding bij het leren omgaan met beperkingen.  Dit  kan snellere terugkeer in de maatschappij  faciliteren.

Ondersteuning in palliatieve fase
In de palliatieve fase zullen de doelen vergelijkbaar zijn maar zullen de behandelaccenten verschuiven. De kwaliteit van leven staat hierbij centraal. Dit laatste is eveneens van belang in de terminale fase waarin de oncologiefysiotherapeut ondersteuning biedt in behoud van fysieke functies en tegelijk rekening houdt met veranderingen in wensen en doelstellingen van de patiënt.  

Voorlichting, (leefstijl)advies en het stimuleren van zelfmanagement van de patiënt is in alle behandelstadia onderdeel van de aangeboden zorg. Lees onder oncologie meer over wat LOF voor u kan betekenen.