Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Oncologie

Kanker is een veelvoorkomende ziekte. In Nederland is het aantal mensen bij wie de diagnose kanker wordt gesteld toegenomen van 89.200 in 2008 tot ongeveer 118.000 in 2019.

Klachten bij kanker

De oncologiefysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker (operatie, chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie). Voorbeelden van problemen waarvoor een oncologisch fysiotherapeut
geraadpleegd kan worden:

 • pijn
 • spanningsklachten
 • stug littekenweefsel en fibrose
 • huidveranderingen
 • stijfheid van gewrichten en spieren
 • lymfoedeem (vochtophoping)
 • spierzwakte
 • conditieverlies
 • vermoeidheid
 • AWS (Axillary Web Syndrome of cording)
 • problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden
 • veranderd lichaamsbeeld
 • verminderde belastbaarheid

Naast de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker kan de oncologie fysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol
spelen bij collega fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners. Zo kan een oncologische patiënt die elders onder behandeling is, met een gerichte vraagstelling voor een éénmalig consult naar de oncologie fysiotherapeut verwezen worden.

Het aantal mensen dat leeft met kanker, of de psychische, fysieke en sociale gevolgen, is toegenomen van 366.000 in 2000 tot ruim 578.000 in 2019. Tegenwoordig overleven steeds meer mensen kanker, vaak met restklachten zoals vermoeidheid, verlies van conditie, spierzwakte en verminderde kwaliteit van leven. Hierdoor kunnen problemen ontstaan in het dagelijkse functioneren thuis en is het soms moeilijk om het werk te hervatten. Oncologische revalidatie kan een groot deel van de mensen die de diagnose kanker hebben gekregen helpen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, de kwaliteit van leven te verhogen en de kans om deel te nemen aan het arbeidsproces te verbeteren. LOF biedt onder de naam LOFFIT oncologische revalidatie op maat!

Oncologisch fysiotherapeut

De oncologie fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fases van kanker. In de curatieve fase is alles gericht op het genezen van kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en vermoeidheid, het verbeteren van bewegingsbeperkingen als gevolg van een operatie en daarnaast het verlichten van spanningsklachten. In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De oncologie fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om uw conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Chronisch

Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt.

Als er geen genezing meer mogelijk is

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden door een trainingsprogramma op maat te maken en daarnaast waar mogelijk de kwaliteit van leven te behouden.

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen. Voor meer informatie over oncologiefysiotherapie, zie www.nvfl.nl

Webshop allesbijkanker.nl

LOF is een samenwerking aangegaan met allesbijkanker.nl. Een webshop met een assortiment van zorgvuldig geselecteerde, specialistische producten ter ondersteuning van patienten in de storm van hun leven. De producten in deze webshop zijn met veel zorg geselecteerd in samenwerking met artsen, verpleegkundigen en patiënten.

Wat doet LOF

Heeft u kanker en staat uw wereld even stil? Dan is het goed om te weten dat LOF een gespecialiseerd oncologisch fysiotherapeutisch centrum is met ruime ervaring en expertise om kankerpatiënten te begeleiden in alle fases van de ziekte. LOF heeft wekelijks op woensdagochtend spreekuur in het Martini Borstcentrum. Specifieke klachten als lymfoedeem na een operatie, neuropathie, littekenweefsel en hartproblemen als gevolg van chemotherapie vragen om gespecialiseerde kennis. Deze kennis is aanwezig bij LOF.

Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De therapeuten van LOF maken deze factoren bespreekbaar, bieden een luisterend oor en coachen cliënten op dit vlak. Als we denken dat (verdere) psychische begeleiding nodig is, werken we samen met Het Behouden Huys in Haren of met andere medisch psychologen in de omgeving. U bent bij LOF ook aan het juiste adres voor een eenmalig advies consult. LOF heeft een regiofunctie en in overleg met uw eigen fysiotherapeut zijn wij bereid mee te kijken als klachten lijken te stagneren of de behandeling geen verbetering biedt. Deze second opinion gaat in overleg met uw eigen fysiotherapeut. U maakt gebruik van de expertise van LOF en wordt desgewenst met behulp van de adviezen in uw eigen omgeving behandeld.

Fascie technieken volgens Willy Fourie
Alle LOF therapeuten zijn geschoold in de fascie technieken van Willie Fourie. Via fascietechnieken worden littekens en verklevingen van onderhuidse bindweefsellagen losgemaakt. Deze massagetechnieken kunnen toegepast worden bij littekens en stralingsschade na de behandelingen van kanker. Ook bij weefselbeschadiging, zoals verklevingen na verwonding of operatie is behandeling mogelijk. De fascietechnieken zorgen tevens voor een verbetering van zowel de bloedsomloop als de afvoer van lymfe.

LOFFIT Oncologische training
Heb jij de diagnose kanker gekregen, zit je midden in de behandelingen of heb je ze al achter de rug? Tegenwoordig overleven steeds meer mensen kanker. Maar er blijven na de behandeling van kanker vaak restklachten zoals vermoeidheid, verlies van conditie en spierzwakte over. Bij oncologische training LOFFIT helpen we je om de gevolgen van de behandelingen zoveel mogelijk te beperken. Het is aangetoond dat oncologische revalidatie bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn verminderen. Bij LOF sport u twee keer per week onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. Wij begeleiden mensen volgens de nieuwste inzichten en gebaseerd op de laatste richtlijnen.
Let op! Momenteel hanteren we wachttijden voor LOFFIT. Dit om de kwaliteit van onze zorg zo hoog mogelijk te houden. De wachttijd tussen intake en start LOFFIT bedraagt maximaal 4 weken. 

Maak een afspraak

Maak een afspraak

050 - 211 19 29

info@loffysiotherapie.nl