Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Wat is lipoedeem

11 procent van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate lipoedeem. Dit zou betekenen dat er in de provincie Groningen ruim 29.000 vrouwen aan lipoedeem lijden. Toch weet het gros van de Nederlanders niet wat lipoedeem is. Tijd om u inzicht te geven in deze veelvoorkomende aandoening!

Behandeling lipoedeem

De behandeling van lipoedeem kent vijf pijlers

  1. Voorlichting
  2. Veerkracht
  3. Voeding
  4. Vlakbrei
  5. Vitaliteit

Meer informatie over de behandeling van lipoedeem is ook te vinden in het boek DE BENEN VAN M'N OMA - werkboek voor vrouwen met lipoedeem. Dit boek is geschreven door collega Joyce Bosman en heel behulpzaam voor iedere vrouw met lipoedeem.

Lipoedeemboek

Lipoedeem is een aandoening in de verdeling van vet

U kent allemaal wel een vrouw in uw omgeving met brede heupen en een smalle taille. Heeft deze dame naast dit kenmerkende figuur ook pijnlijke benen en snel blauwe plekken, dan is de kans groot dat ze de aandoening lipoedeem heeft. Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet die
regelmatig niet herkend, of onjuist gediagnosticeerd wordt. Lipoedeem komt uitsluitend bij vrouwen voor en wordt bepaald door hormonale invloeden en genetische aanleg. Lipoedeem ontwikkelt zich veelal tijdens of juist na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Het heeft een chronisch karakter en kan resulteren in gewrichtsklachten door overbelasting.

Diagnose en behandeling lipoedeem

De benen kunnen gevoelig zijn en vertonen gemakkelijk blauwe plekken na een gering stootje. Dit kan verergeren tot hevige pijn en verminderde mobiliteit, uiteindelijk leidend tot een beperking in activiteiten en verminderd participeren in de maatschappij. Bij patiënten met lipoedeem kunnen tevens verschijnselen van overgewicht worden geconstateerd. Aangezien lipoedeem ook zonder overgewicht tot een verhoogde BMI leidt, wordt bij veel patiënten ten onrechte een relatie gelegd met een overmatige calorie-intake en obesitas. Naast fysieke klachten kan lipoedeem ook leiden tot psychosociale klachten. Deze worden veelal veroorzaakt doordat de aandoening niet wordt (h)erkend door de geconsulteerde professionals en doordat de adviezen van gewichtsvermindering en lichaamsbeweging niet tot een verbetering van de klachten leiden. De meeste patiënten hebben een normaal postuur qua bovenlichaam (de bovenste extremiteit), met als gevolg gemiddeld twee kledingmaten verschil tussen boven- en onderlichaam. De diagnose kan gesteld worden door (familie)anamnese en klinisch onderzoek.

Niet-operatieve behandeling lipoedeem

De behandeling van lipoedeem kan operatief of niet-operatief van aard zijn. De behandeling is in essentie proactief, waarbij aandacht voor het omgaan met lipoedeem, zowel mentaal als fysiek, een belangrijke pijler is, naast het vergroten van spierkracht en het bevorderen van een actieve leefstijl.

VOORLICHTING – Er is tegenwoordig steeds meer bewijs dat er sprake is van laaggradige ontstekingen en zuurstofgebrek (hypoxie) in het vetweefsel bij vrouwen met lipoedeem. Men neemt aan dat dit mede de pijn veroorzaakt. Kennis hebben van wat er gebeurt in je lijf is belangrijk om grip te krijgen op je klachten. 

VLAKBREI – We weten al jarenlang dat compressie een ontstekingsremmend effect heeft op het onderhuids bindweefsel. We denken daarom ook dat dit de reden is dat veel vrouwen baat hebben bij het dragen van compressie (therapeutisch elastische kousen). Daarnaast verbetert de doorbloeding door het dragen van compressie en deze toevoer van zuurstofrijk bloed zorgt ervoor dat je benen wat minder moe voelen aan het einde van de dag.

VITALITEIT – Ook weten we dat fysieke inspanning zorgt voor een afname van laaggradige ontstekingen in vetweefsel en toevoer van zuurstof. Daarom is het zo belangrijk om in beweging te blijven, op welke manier dan ook.

VEERKRACHT – Het hebben van een aandoening waar je niet meer van af komt vergt heel wat veerkracht. Vaardigheden leren die je gaan helpen bij het omgaan met de obstakels die op je pad zijn gekomen of vaardigheden die je gaan helpen om te investeren in de dingen die belangrijk voor je zijn kunnen helpen om je persoonlijke veerkracht te vergroten.

VOEDING – Tot slot weten we dat voeding een belangrijke rol speelt bij de klachten behorend bij lipoedeem. We zien regelmatig dat de relatie met voeding behoorlijk verstoord is. Door verkeerde dieetadviezen vanwege onbekendheid met de aandoening. Voor vrouwen met lipoedeem is het belangrijk om zicht te hebben op de energiebalans, het eetgedrag, alert te zijn op ondervoeding en kennis te hebben van anti-inflammatoire voeding.

De niet-operatieve behandeling heeft dus 5 pijlers: VOEDING, VOORLICHTING, VITALITEIT, VEERKRACHT en VLAKBREI. Zoek samen met jouw therapeut naar de beste combinatie voor een optimaal resultaat.

Operatieve behandeling met liposuctie

Daarnaast bestaat de laatste jaren de mogelijkheid om lipoedeem operatief te behandelen met liposuctie. Verzekeringsmaatschappijen zijn helaas terughoudend in de vergoeding van liposuctie, waardoor deze behandeling voor slechts enkele patiënten toegankelijk is.

Met de juiste zorg, zelfmanagement en behandeling

De resultaten van de behandeling zullen voor een groot deel echter van uw enthousiasme en inzet afhangen. Het is belangrijk dat u zelf goed op de hoogte bent van de achtergrond van lipoedeem en de factoren die van invloed zijn op lipoedeem. Lipoedeem kan een levenslang probleem zijn,
met invloed op uw kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en zelfbeeld. Echter, met de juiste zorg, zelfmanagement en behandeling kunnen de symptomen afnemen en uiteindelijk stabiliseren!

Wat doet LOF 

Lymfologie en Oncologie Fysiotherapie informeert, adviseert, begeleidt en coacht cliënten met lipoedeem. Lipoedeem kenmerkt zich door een goed functionerend lymfsysteem. Het lymftransport is echter wel vertraagd, waardoor vetcellen zich in de weefsels gaan nestelen. Dus hoe sneller het transport, hoe beter het resultaat!.

Gespecialiseerd in lipoedeem
Lipoedeem patiënten hebben gemiddeld 30% minder spierkracht, waardoor dagelijkse activiteiten als traplopen en fietsen moeizamer gaan en de aandoening in de dagelijkse praktijk ook vaak samengaat met overgewicht. De therapeuten van LOF zijn gespecialiseerd in lipoedeem en hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van patiënten in het gehele traject met als doel stabiliseren of verminderen van lipoedeem. Dit wordt waar nodig gedaan in multidisciplinair verband, dus in samenwerking met onder andere diëtisten, aanmeters van therapeutisch elastische kousen en psychologen. Dankzij de korte lijntjes met ziekenhuizen en overige behandelaars wordt er altijd zorg op maat geboden.

LOF biedt ook de mogelijkheid in de regio om in samenspraak met uw eigen therapeut een consult aan te vragen als second opinion. Door onze jarenlange ervaring met lipoedeem vinden patiënten en collega-therapeuten het soms prettig om van gedachten te wisselen over het gekozen beleid. LOF biedt deze expertise aan in de vorm van een consult en adviesgesprek.

Collega Joyce Bosman heeft zelfs een boek geschreven voor vrouwen met lipoedeem. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je lipoedeem? Het boek geeft inzicht in hoe het met je gaat en wat jouw klachten beinvloedt. Kleine veranderingen kunnen ver gaan in je leven. Bestel hier het boek!

Training met lipoedeem bij LOF
Heeft u de diagnose lipoedeem of lip-lymfoedeem gekregen en heeft u last van pijn, vermoeidheid en/of van verminderde spierkracht? Wist u dat een vrouw met lipoedeem 30% minder spierkracht heeft dan haar leeftijdsgenoten! Bij de training met lipoedeem helpt LOF u de spierkracht en conditie te verbeteren en de laaggradige ontstekingen in het vetweefsel te verminderen. We zien in de praktijk dat daarmee ook uw pijn en vermoeidheid afnemen. Bij LOF sport u twee keer per week onder begeleiding van een oedeemfysiotherapeut. Wij begeleiden mensen volgens de nieuwste inzichten en gebaseerd op de laatste richtlijnen.

Uniek in Nederland: LOF Lipoedeem Workout
In navolging op de succesvolle workshop ‘bewegen met lipoedeem’ georganiseerd door het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem & Lipoedeem op 12 november 2016, is LOF in 2017 begonnen met een wekelijkse lipoedeem workout! Samen met mede-lipoedemers heeft u de mogelijkheid om in een groep op laagdrempelige wijze weer plezier in bewegen te krijgen. De workout verschilt van de reguliere training omdat het niet in een fitnesszaal plaatsvind, maar onder leiding van een instructeur die de les begeleidt. De workout vind iedere woensdag plaats bij fysiosportief in Groningen. Meld u zich nu aan voor een gratis proefles!

Lipoedeem Expert Groep Support (LEGS)
Lipoedeem is een chronische aandoening. Je komt er dus nooit meer van af. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van lipoedeem? Vaak moet er iets veranderen in je leefstijl en/of mindset. Bij LEGS helpen we elkaar hiermee door onze ervaringen in alle openheid te delen. Het is dus geen voorlichtingsbijeenkomst met sprekers, de aanwezigen zijn de sprekers. We leren van elkaar. Je bepaalt zelf wat je wilt delen. Besluit je om aan te schuiven en alleen te luisteren naar anderen, dan is dat ook goed! LEGS bijeenkomsten vinden vier maal per jaar plaats op onze praktijk in Groningen.

Maak een afspraak

Online Lipoedeem Workout

Door Margot Suelmann

050 - 211 19 29

info@loffysiotherapie.nl