Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Fysiotherapie

Bijna drie miljoen mensen, jong en oud, vinden jaarlijks hun weg naar de fysiotherapeut. Het kan daarbij gaan om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten. Het kunnen ook de lichamelijke gevolgen zijn van een verkeerde beweging, een ongeluk, ziekte of, gewoon door ouder worden.

Leven is bewegen. De fysiotherapeut helpt u om
zo goed mogelijk te bewegen.

LOF beschikt over ervaren
oedeemfysiotherapeuten en oncologiefysiotherapeuten.

Specialisten

Fysiotherapeuten kunnen zich specialiseren. Zo zijn er:

  • manueelfysiotherapeuten
  • kinderfysiotherapeuten
  • oncologiefysiotherapeuten
  • orofaciaalfysiotherapeuten
  • sportfysiotherapeuten
  • geriatriefysiotherapeuten
  • bekkenfysiotherapeuten
  • psychosomatischfysiotherapeut
  • arbeidsfysiotherapeuten
  • oedeemfysiotherapeuten

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem, vaak lymfoedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een trauma. Oedeemfysiotherapie stimuleert de afvoer van vocht onder meer met oefentherapie, manuele lymfdrainage, bandages, tape en therapeutische elastische kousen. De oedeemfysiotherapeut werkt samen met andere specialisten, zoals: oncologen, chirurgen, aanmeters van therapeutische elastische kousen, diëtisten en psychologen.

Oncologisch fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie richt zich specifiek op de klachten (stoornissen, beperkingen en participatieproblemen) bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit,
verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s. De oncologische fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte: de curatieve fase (de herstelfase), de palliatieve fase en/of de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologisch fysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen per fase verschillen. Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.

Wat doet LOF 

Lymfologie & Oncologie Fysiotherapie verzorgt onder de naam LOF gespecialiseerde fysiotherapie aan patiënten met lymfoedeem, lipoedeem en kanker. Door middel van fysiotherapie worden klachten zoals oedeem, pijn, spanning en bewegingsbeperking behandeld. LOF beschikt over jarenlange kennis en ervaring. Door middel van oedeemfysiotherapie en oncologische fysiotherapie leren we patiënten door zelfmanagement meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en/of beperkingen van de aandoening. Voorop staan daarbij preventie en kennis over het ontwikkelen of verergeren van klachten. Wij proberen de cliënt zoveel mogelijk zelf het roer in handen te geven, waarbij kwaliteit van leven voorop staat.

Oedeem kan ook ontstaan door orthopedische operaties, zoals voorste kruisband reconstructie (VKB), een nieuwe knie (TKA) of een nieuwe heup (THA). Orthopedisch ingrepen zijn veelvoorkomend in Nederland, het aantal voorste kruisband reconstructies per jaar wordt geschat op 6000. Afname van zwelling is een behandeldoel in de vroege fase van revalidatie na een reconstructie en is belangrijk voor het bevorderen van het herstel. Door afname van zwelling wordt de mobiliteit vergroot en de pijn verminderd. Manuele lymfedrainage (MLD) in combinatie met compressietherapie en/of tapen wordt met succes veel toegepast bij een gezwollen gewricht a.g.v. een orthopedische operatie. LOF werkt nauw samen met (sport)fysiotherapeuten, waarbij LOF u begeleidt in de direct postoperatieve periode en de (sport)fysiotherapeut de verdere revalidatie en terugkeer naar werk/sport begeleidt. Dus heb jij vocht in je knie, heup, schouder of ander gewricht als gevolg van een operatie? Neem dan contact op met LOF!

Maak een afspraak

050 - 211 19 29

info@loffysiotherapie.nl