Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Onderzoek lipoedeem

25 juli 2022

De Body Mass Index wordt in Nederland gebruikt om te beoordelen of er sprake is van overgewicht bij vrouwen met lipoedeem (2014 Nederlandse Richtlijn Lipoedeem). Wij hebben onze twijfels of dit meetinstrument geschikt is voor vrouwen met lipoedeem en hebben de indruk dat vrouwen met lipoedeem regelmatig ten onrechte als obees worden beoordeeld.
 
Momenteel is het voor (huis)artsen en therapeuten moeilijk om onderscheid te maken tussen obesitas en lipoedeem. BMI kan misleidend zijn, omdat het een beoordeling maakt op basis van het totale gewicht, en niet kijkt naar de regionale verdeling van vet over het lichaam. We weten dat buikvet veel gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
 
We veronderstellen dat de taille-lengte ratio (WHtR) voorspellender is dan het gebruik van BMI bij het identificeren van obesitas bij vrouwen met lipoedeem. Het doel van onze studie is om aan te tonen dat WHtR een betrouwbare meting is om obesitas bij vrouwen met lipoedeem vast te stellen. Wij vragen uw hulp om deze hypothese te kunnen toetsen.
 
Wie mogen er WEL mee doen aan het onderzoek? Vrouwen van 18 jaar of ouder bij wie de diagnose lipoedeem is vastgesteld.
 
Wie mogen er NIET mee doen aan het onderzoek? Zwangere vrouwen, vrouwen die in het verleden bariatrische chirurgie of een liposuctie hebben ondergaan, vrouwen die bekend zijn met hart- of nierfalen, vrouwen die bekend zijn met een aandoening aan het lymfsysteem, veneus systeem of arterieel systeem.
 
Doe jij mee? Vul dan deze enquête voor ons in!