Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Wetenschappelijk onderzoek

16 april 2020

Voor wetenschappelijk onderzoek naar lymfoedeem en het effect op kwaliteit van leven is het Erasmus MC op zoek naar vrouwen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem. Zij willen u vragen om een online vragenlijst in te vullen, waar u ongeveer 20-30 minuten mee bezig bent. Uw ervaring is enorm waardevol en helpt om meer inzicht te krijgen in de effecten van lymfoedeem op uw welzijn. Uw gegevens worden volledig anoniem verwerkt. 

Het Erasmus MC heeft in een internationale samenwerking een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, ontworpen dóór en vóór mensen met lymfoedeem na borstkanker. Het doel van deze vragenlijst is om de last van het lymfoedeem te kunnen meten zoals u dit persoonlijk ervaart. De vragenlijst bevat vragen over de arm symptomen, arm functie, het uiterlijk van de arm, uw kwaliteit van leven en vragen over de armkous. Op dit moment zijn de onderzoekers van het Erasmus MC in het laatste stadium van het ontwikkelen van deze vragenlijst. Hierbij hebben zij uw hulp hard nodig – omdat ú weet hoe het is om lymfoedeem te hebben. Dankzij uw deelname zullen zij de vragenlijst kunnen verfijnen en verbeteren. 

Met een goed ontwikkelde vragenlijst die uitkomsten meet die van belang zijn voor de patiënt willen ze de zorg voor mensen met lymfoedeem verbeteren. Via dit onderzoek willen ze bijdragen aan meer en beter onderzoek naar lymfoedeem, meer begrip van deze aandoening, en uiteindelijk betere behandeling en zorg voor mensen met lymfoedeem.

Als u wilt helpen door uw ervaring te delen kunt u deze link volgen.

Met dank namens de Erasmus MC Lymfoedeem Onderzoeksgroep:

L.M. (Louise Marie) Beelen, arts-onderzoeker (bereikbaar voor vragen per e-mail)
dr. D. (Dalibor)  Vasilic, plastisch chirurg