Deze website gebruikt functionele cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Akkoord

Artikel tijdschrift NTVH

11 november 2016

Joyce Bosman heeft een artikel geschreven in het Nederlands Tijdschrift voor Huidtherapie (NTVH) over lymfoedeem management in de palliatieve setting.

De World Health Organisation (WHO) zegt dat palliatieve zorg gericht is op verlichting van alle symptomen, en als doel heeft om ondersteuning te bieden aan het individu om zo actief en zelfstandig mogelijk te leven tot aan de dood. Oedeem aan het einde van het leven treedt op als direct gevolg van ziekte of als gevolg van externe factoren met betrekking op de terminale ziekte. Oedeem bij uitgezaaide kanker betekent achteruitgang en kan als zodanig zeer stressvol zijn voor zowel de patiënt als zijn/haar familie. Daarnaast is oedeem bij uitgezaaide kanker een uitdaging voor paramedici in de gezondheidszorg.

Oedeemfysiotherapie en huidtherapie hebben veel raakvlakken. We kunnen elkaar op veel fronten versterken en aanvullen! Waar huidtherapeuten bij uitstek de specialisten zijn op het gebied van wondverzorging en behandeling van littekens, hebben fysiotherapeuten meer kennis van het musculoskeletale bewegingsapparaat en oefentherapie. We behandelen beide vanuit onze specieke expertise oedeem patièˆnten. In de regio Groningen heeft LOF goede contacten met de huidtherapeuten en dat versterkt de zorg voor de patièˆnt. Elkaar leren kennen is leren van elkaar!